Sensoplastyka: Pachnąca ciastolina jabłkowo- cynamonowa.


Ogłosiłam Dzieciakom, że w tym tygodniu bawimy się jabłkami. Pieczemy szarlotkę, zbieramy jabłka u Babci Hani, kupujemy cydr (te starsze dzieci...) i padło też na zrobienie ciastoliny jabłkowej z dodatkiem cynamonu.

Składniki:
- 4 jabłka,
- 1/2 szklanki oleju,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 3 szklanki mąki.

Jabłka obieramy ze skórki, ścieramy na tarce (małe oczka), dodajemy olej, mąkę i cynamon. Rozrabiamy ciasto tak długo, aż stanie się elastyczne i gładkie (trochę to trwa). Jak ciastolina klei się do rąk, to można dodać jeszcze mąki. 

Ciastolina jest elastyczna, jednak trochę gumowata. Jeśli wyrabia się ją dostatecznie długo nadaje się do modelowania prostych postaci. Kroiliśmy, robiliśmy torty urodzinowe, nawet Dośka zaangażowała się w zabawę i wtykała do każdej dziurki w silikonowej foremce ciasto.
Ma piękny zapach. Naprawdę. 

Po skończonej zabawie owinęłam ciastolinę w folię spożywczą i włożyłam do lodówki. Radzę trzymać ciastolinę maks 2 dni. Potem zapach się zmienia i kolor i inne takie.








Udostępnij:

ABOUT THE AUTHOR

Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible

0 komentarze:

Prześlij komentarz